Ομόφωνο Ψήφισμα της Συνέλευσης του ΤΕπΕΚΕ

        Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

& Κοινωνικής Εργασίας

 

 

                                                                          ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Η Συνέλευση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

 

  1. Το κατατεθέν Νομοσχέδιο με τίτλο Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Πλαίσιο δημιουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων συγκρούεται ευθέως με το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο στο άρθρο 16 προβλέπει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται μόνο από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και στο ίδιο άρθρο απαγορεύει την ίδρυση Ανώτατων Σχολών από ιδιώτες.
  2. Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν ικανοποιεί καμία ακαδημαϊκή ή κοινωνική ανάγκη την οποία δεν καλύπτει ήδη το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, η λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα εντείνει τα προβλήματα κοινωνικών ανισοτήτων, αφού θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και προβλήματα βιωσιμότητας στα Δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία το κράτος οφείλει εκ του Συντάγματος να χρηματοδοτεί και να ενισχύει, ώστε να μην απαξιώνονται και υποστελεχώνονται συστηματικά, όπως γίνεται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
  3. Ταυτόχρονα, η λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα οδηγήσει στο μαρασμό των περιφερειακών Δημόσιων Πανεπιστημίων, τα οποία θα δουν τον φοιτητικό πληθυσμό τους να μειώνεται, γεγονός που θα οδηγήσει και στη μείωση των οικονομικών τους πόρων, απαραίτητων για τη λειτουργία τους.
  4. Παράλληλα, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των ιδρυμάτων με βάση τις συγκυρίες κάθε φορά, χωρίς σχέδιο και σύνδεση με τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας, κινδυνεύει να οδηγήσει στο μέλλον σε στρατιές άνεργων νέων πτυχιούχων, πλήττοντας παράλληλα όσους αγωνίστηκαν για μια θέση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
  5. Η υποτιθέμενη ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη λειτουργία των παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων είναι ένα έωλο επιχείρημα. Οι μέχρι σήμερα αξιολογήσεις και κατατάξεις από διεθνείς οίκους καταδεικνύει την ξεκάθαρη υπεροχή των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ σε σύγκριση με τα διάφορα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων που λειτουργούν υπό τη μορφή «κολλεγίων» στη χώρα μας.
  6. Η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων της χώρας είναι και δικαιολογημένη και θεμιτή διότι υπερασπίζονται, όπως έχουν υποχρέωση, το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές παλεύουν για το δικαίωμά τους στις σπουδές και την εργασία. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό οι αγώνες αυτοί να δίνονται με ανοικτά τα Πανεπιστήμια.
  7. Η προτεινόμενη από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά – διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και η Συνέλευσή μας συντάσσεται με την απόφαση της Συγκλήτου της 31/1/2024, η οποία απέρριψε ομόφωνα αυτή τη διαδικασία.

 

Πάτρα 7/2/2024